Kruisboog, wat is dat?
Pure techniek, precisie en concentratie
Kruisboog schieten is niet alleen een strijd met je tegenstander, maar vooral een confrontatie met jezelf. Het is een sport waarbij het gaat om pure techniek, balans en concentratie.
Een sport voor jong en oud
Een wedstrijd vind plaats op een binnen- of buitenbaan en duurt dertig tot negentig minuten. Wie bij het woord kruisboog alleen maar denkt aan gildes en schuttersverenigingen, heeft het mis. Kruisboog schieten is een sport voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw beoefenen de sport. Ieder op zijn of haar eigen niveau, in de eigen leeftijdscategorie en bij een eigen sportvereniging. Individueel of in teamverband en ieder in zijn of haar favoriete discipline.
Kruisboog schieten doe je samen
Hoewel kruisboog schieten een individuele sport is, zijn het delen van de passie, het uitwisselen van ervaringen en gezelligheid ook belangrijke aspecten. Vaak zijn de banen gevestigd in of naast een horecagelegenheid. In toenemende mate is het mogelijk om te schieten in speciale sportcentra.
Disciplines
Binnen de kruisboog sport onderscheiden we een aantal disciplines. Elke discipline of sectie heeft haar eigen aantrekkingskracht.
Traditioneel | Kenmerken |
10 meter traditioneel | Schieten met traditionele bogen, zonder moderne hulpmiddelen. Er wordt geschoten op kaarten/blazoenen op een met rubber verstevigd houten blok over een afstand van 10 meter. |
Traditioneel
Een uitdagende combinatie van handelingen: de kruisboog opspannen, de pijl goed aanleggen en richten. Dan de adem even inhouden en schieten. Als de pijl door de lucht vliegt is er altijd weer even dat moment van een seconde dat je er niets meer aan kunt doen. Dan raakt de pijl zijn doel en is het resultaat van jouw schietbeurt direct zichtbaar. De confrontatie met jezelf aangaan, dat is waar Traditioneel om draait. Het is spannend, zeer competitief en vergt een enorme concentratie, mentale veerkracht en geduld.
- Er wordt geschoten met traditionele bogen.
- Er zijn twee disciplines, de 10 en 20 meter traditioneel.
- De bogen worden voornamelijk in Nederland en Belgiƫ gebruikt en worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door bogenbouwers (maximaal 9,5 kg).
- Voor de 10 meter-discipline zijn de bogen volledig ambachtelijk vervaardigd en zonder waterpasvizier. Bij de 20 meter-discipline wordt er wel gebruik gemaakt van hulpmiddelen.
- Er wordt geschoten op kaarten (blazoenen) die bevestigd zijn op een met rubber verstevigd houten blok.
- De kruisboogsport heeft binnen- en buitenbanen. De schutter staat altijd onder een overdekte plaats.
En nu jij!
Wil jij misschien eens een schot wagen? Je hoeft maar binnen te lopen (na vooraf reserveren).
Nederlands kampioen Jack van Bekhoven: ‘Ieder schot is een wedstrijd op zich.’